Wheelhouse LMS använder kategorier/avdelningar för att organisera kursutbildning inom vanliga områden inom en organisation. Kategorier/avdelningar finns instrumentpanelen Administratör/Chef när personalens förlopp visas. i bibliotekskurslistan som rubriker för att organisera kurser; som rubriker sidan Dina kurser; och för att identifiera vilka områden personer tilldelas från fliken Personer.

När en chef, administratör eller kontorepresentant anger en användares roll till Chef måste de välja en avdelning som chefen ska övervaka. De anställda bör också tilldelas en avdelning att deras utbildningsframsteg kan övervakas lämpligt sätt av deras chefer. Wheelhouse College har också standardkursregistreringar för nya användare, och genom att välja en avdelning kan de automatiskt skrivas in i lämpliga kurser och börja sin utbildning snabbare.